MOČ PLAZME

Moč plazme
Vse od mobilnih telefonskih aparatov do svitkov pločevine aluminija, od sestavnih delov za avtomobile do sestavnih delov za medicinske naprave, od zloženk do solarnih panelov – seznam izdelkov je lahko neskončen. Univerzalnost uporabe inovativne, okolju prijazne tehnologije priprave površin s plazmo v sklopu proizvodnih procesov (In-line) in v normalnih atmosferskih razmerah nima skoraj nobenih meja.

Najpomembnejši usmeritvi za prihodnosti sta ohranjanje virov in energetska učinkovitost. Nove tehnologije prinašajo velike prednosti le takrat, ko njihova uporaba omogoča učinkovito, okolju prijazno proizvodnjo in zmanjšanje stroškov.

Za močne in trajne adhezivne spoje materialov ter za trajen oprijem barv na lakiranih ali potiskanih izdelkih je bistvenega pomena dobra priprava plastičnih, kovinskih, steklenih ali keramičnih površin izdelkov.

Plastike, na primer, imajo pogosto nepolarno površino in so zelo slabo omočljive. Površine takšnih materialov je treba aktivirati, še preden se nanje nanesejo lepila ali barve, ki so pogosto na vodni osnovi.

V ta namen je na voljo več različnih procesov. Najverjetneje je najbolj razširjena uporaba kemičnih sredstev za vezavo, tako imenovanih “prajmerjev“, ki vsebujejo agresivna organska topila. Obstajajo pa tudi načini aktiviranja površin, ki naravo ne obremenjujejo.